Tradiční řemeslo ukázané v ručně šitých rukavicích.

Druhy rukavic Zpět na výpis článku

Druhy rukavic podle účelu rozdělujeme na:
• vycházkové
• pracovní
• sportovní
• různé ostatní druhy účelové

Vycházkové rukavice rozdělujeme dále na pánské, dámské, chlapecké a dívčí, dětské rukavice. Pánské rukavice rozumíme rukavice pro muže od 16–17 let s velikostní škálou od 63/4 c – až po 11, někdy až 12, 13; měřeno v coulech (1 FR coul - 2,707cm). Dámské rukavice se vyrábějí v běžných velikostech 5 3/4 až po 8 1/2 někdy až 9. Chlapecké rukavice jsou určeny pro chlapce ve věku 8-16 let, označují se velikostmi 4,5,6, a 7, dívčí rukavice jsou určeny pro dívky ve věku od 8-14 až 15 let. Dětské rukavice jsou určeny pro věk od 1-7,8 let obvykle jsou to palčáky, zřídkakdy prstové rukavice, rukavice pro nemluvňata se nazývají BABY.

Pracovní rukavice ochranné mají použití víceúčelové dle typu a odvětví práce a náročnosti v různých kombinací usní a speciálních textilií. Mají chránit ruku proti zranění, a přitom mají umožnovat její pohyblivost a cit prstů.

Sportovní rukavice zahrnují jezdecké, lyžařské, moto rukavice, cyklistické, hokejové, golfové apod.

Účelové rukavice jsou ortopedické, včelařské, praporečnické a další rukavice pro potřeby filmu apod. Dále v dnešní době zahrnujeme do účelových a speciálních rukavic armádní a rukavice pro speciální ochranné složky a jednotky, policejní, letecké apod.

autor: Ludmila Osičková
zdroj: J. Tureček a kol.: Výroba kožených rukavic, 1959, J. Krška a kol.: Příručka rulavičkářského průmyslu, 1978, J. Tlapák: Rukavičkář a šička rukavic, 1965, B. Pazdera: Technologie, 1964, S. Dundr, J. Peterka: Rukavičkářské materiály, 1986

Napsali o mně