Tradiční řemeslo ukázané v ručně šitých rukavicích.

Jak Ušít Rukavice: Krok za krokem - Průvodce pro začátečníky Zpět na výpis článku

Jak Ušít Rukavice: Krok za Krokem Průvodce pro Začátečníky

  • Poznávání materiálu: Jaký materiál je nejlepší pro šití rukavic
    • Výběr nástrojů pro šití: Co budete potřebovat
    • Příprava materiálu: Jak správně zpracovat 
      • Šití dílů rukavice dohromady: Postup a techniky
  • Dokončení rukavice: 
    • Běžné chyby při šití rukavic: Jak se jim vyhnout

Tento návod na šití rukavic je jako stvořený pro ty z vás, kteří cítí radost z toho, když něco vytvoří svýma rukama. Pokud jste začátečník v šití, nemějte obavy! Tento průvodce vás provede procesem šití rukavic – od jak vybrat správný materiál a nástroje, přes přípravu materiálu, až po šití samotné. A protože existuje nespočet různých druhů rukavic pro různé příležitosti, bude důležitá i volba správné techniky a materiálu právě pro váš konkrétní projekt.



Poznávání materiálu: Jaký materiál je nejlepší pro šití rukavic

Vybrat ten správný materiál je základním kamenem úspěšného projektu a prvním krokem naší cesty – šití vlastních rukavic. Jedním z často využívaných a oblíbených materiálů je lehká a odolná kůže, ideální pro rukavice určené na každodenní nošení nebo pro ruční práce. Chcete-li rukavice teplé, volte faux kožešinu nebo kůži. Když hledáte materiál na lehké rukavice do teplých dnů, sáhněte po bavlně nebo flanelu. Zvolením vhodného materiálu získáte nejenom atraktivní rukavice, ale také funkční a pohodlné. V našem návodu na šití rukavic vám poradíme, jak tento výběr co nejlépe udělat.



Výběr nástrojů pro šití: Co budete potřebovat

Vstupte do světa ruční práce! Máme pro vás úžasný návod na šití rukavic. Ale zaprvé, potřebujete správné nástroje. Bez nich by byla tato výuka jako plavání bez vody. Takže, co má být v naší šitíčkové výbavě? No, samozřejmě jehly s trojúhelníkovou špičkou. Ty jsou pro šití rukavic jako stvořené. A jaké by to bylo šití bez nití, že? Bavlněné nitě jsou do tohoto účelu ideální, jsou odolné a k dispozici v tolika barvách, že si zaručeně vyberete tu pravou. Jistě se nám budou hodit i malé nůžky pro přesné střihy, papír pro střihové šablony a nezbytná tužka pro označování a kresbu průvodce naší cestou světem ruční práce.



Příprava materiálu: Jak správně zpracovat

Teď, když máte všechny potřebné nástroje, je čas připravit materiál na šití rukavic. Když jste na začátku, při šití pro začátečníky je ideální vybrat si materiál, který je již připravený ve tvaru základního střihu rukavice. Takový najdete na webu mojerukavice.cz. Toto vám umožní soustředit se na DIY návod na šití rukavic, a nemusíte se trápit s tvořením střihu. Jakmile máte materiál připravený, můžete propustit uzdu své kreativitě a začít tvořit ozdoby. Pak už jen stačí postupovat podle návodu a sestavit svoje vlastní DIY rukavice. Udělejte si z toho radost a užijte si každý steh!



Šití dílů rukavice dohromady: Postup a techniky

Připravili jste všechny díly pro vaše rukavice? Skvělé! Teď nadešla chvíle se pustit do samotného procesu sestavování rukavice. S-r-o-z-u-m-i-t-e-l-n-ě řečeno, budete muset pečlivě a přesně sešít všechny díly dohromady. Je to doslova jako skládat puzzle – díl po dílu – každý má své místo a všechny musí dokonale zapadnout, aby rukavice pohodlně seděla na ruce. Vězte, že naše podrobný návod na šití rukavic vám bude v tomto směru skvělým průvodcem. Pro co nejlepší výsledek si vždy dejte dostatek času na správné připravení a sestavení.



Dokončení rukavice:

Až budete mít za sebou sestavování všech dílů rukavice, je třeba zkontrolovat kvalitu stehů. Nenechte nic náhodě a prohlédněte si každý steh zvlášť. Jsou všechny stehy rovnoměrné a pevné? Případné chyby opravte, dokud se nedostanete k dokonalému výsledku. Až budete se vším spokojeni, je na čase připevnit podšívku. Ta rukavici nejen posílí, ale také zvýší pohodlí při nošení. 

Poslední etapou celého procesu jak ušít rukavice je uzavření rukavice. Tady už nás čeká finální sešití všech částí rukavice dohromady. S naším DIY návodem na rukavice dosáhnete výsledek, na který budete právem pyšní! A jakmile budete mít hotovou první rukavici, uvidíte, jak příjemné a odměňující může být šití pro začátečníky.



Běžné chyby při šití rukavic: Jak se jim vyhnout

Kdo by neudělal chybu při učení se nových věcí? Ano, dokonce i šití rukavic může být zrádné. Představit si, kde začátečníci dělají chyby, je těžké, dokud se nestanete jedním z nich. Jednou z těch nejčastějších omylů je špatné sešití. Nečekali jste, že na prvním místě bude něco tak základního jako technika šití, ne? Jak ale ušít rukavice, aby vydržely celé věky a zároveň vám poskytovaly pohodlí na prvním místě? Tady je tajemství: postupujte podle doporučeného návodu na šití rukavic.

Stehy musí být pevné, malé a co nejvíce stejnorodé. Steh není jako steh, pokud se liší ve velikosti, váš perfektně načrtnutý výrobek se může rychle zdeformovat a začít se ošoupat. Stehy příliš volné zase sníží pevnost rukavice. Ať už jste začátečník nebo pokročilý, je důležité věnovat tuto část tvorby rukavic náležitou pozornost.

Již nějakou dobu testujeme společně s báječnou Lucií a její skupinkou, sadu, kde Vás provádí krok za krokem celým postupem.

Poznávání materiálu: Jaký materiál je nejlepší pro šití rukavic

Vybrat správný materiál pro šití něčeho tak důležitého jako jsou rukavice může být náročný úkol. Měl by být především odolný a pohodlný. Staré dobré jehněčí nebo kozlečí kůže představují výbornou volbu - jsou měkké, pružné a zároveň pevné.

Pro více tipů a triků navštivte můj web https://www.mojerukavice.cz/catalog/12/kurzy/, kde najdete podrobné instrukce a inspiraci pro šití rukavic.

Napsali o mně